maandag 18 februari 2013

Lijn uitwerken en leerdoelen formuleren

  • Uitwerking lijn:
Ik heb besloten om de lijn geluid uit te werken. Dit omdat, zoals aangegeven tijdens de workshop Aifoon, ik ook vind dat er niet veel rond geluid wordt gedaan in de kleuterklas. Iedereen is meer vertrouwd met vast beeld (foto) en bewegend beeld (film), maar minder met geluid. De workshop van Aifoon vond ik heel leuk en boeiend en deze ervaring wil ik dan ook doortrekken naar de kleuterklas. Op deze manier raken kinderen van jongsaf aan al wat meer geboeid door geluid, dan ik vroeger ooit geweest ben. Audiovisueel werken draait immers niet alleen om het visuele, maar ook om het auditieve!
  • Leerdoelen:
De leerdoelen zijn eigenlijk hetzelfde als de 3 onderzoeksvragen die ik in het begin van dit onderzoek gesteld heb. Dus de doelen die ik mezelf tijdens deze stage voor ogen houdt, zijn:
  • Hoe kan ik, samen met 4-5-jarigen kleuters, de wereld op een audiovisuele wijze verkennen?
  • Welke effect heeft dit op de kleuters?
  • Welk effect heeft dit op mij?



Definitieve planning


Mijn eigen algemene lijn

Mijn eigen algemene lijn:

 
 
 
 
Nota:
  • Het vetgedrukte komt overeen met de algemene lijn van Eef.
  • Ik heb het schema, dat ik samen met Lieze en Daisy gemaakt heb, meer in verschillende stappen en in een cyclus gezet. Dit, zodat ik steeds weet in welke volgorde ik moet werken en de cyclus geeft weer dat dit proces steeds herhaald moet worden.
  • Dit proces kan binnen éénzelfde activiteit, maar hoeft niet.

Toepassing van deze algemene lijn op een voorbeeld van Eef:
 


 
Toepassing van deze algemene lijn op de eerste workshop van Aifoon:


 
Ondertussen heb ik nog enkele bruikbare bronnen gevonden:


http://mugo.weebly.com/studenten.html
http://mugo.weebly.com/uploads/1/2/8/2/12822067/1011_artikel_kleuters_en_ik_10_september_2011.pdf


Nog een laatste toepassing op activiteiten in audiohoek Lene Coenen:

 
 

 
 

 

vrijdag 15 februari 2013

Coaching 2 in Heverlee

Vandaag zal ik mij verder verdiepen in het werken met lijnen.

Op het blog www.audiovisueeleef.blogspot.com zie ik dat Eef vertrekt vanuit een algemene lijn. Ze zegt dat zowel geluid, vast beeld, als bewegend beeld werken volgens deze algemene lijn:


Ik probeer deze lijn te begrijpen vanuit de workshops van Aifoon (wat hebben we eerst gedaan, wat dan, wat daarna, ...), dus ik probeer de lijn geluid te begrijpen (Hierbij is het belangrijk dat je de verschillende lijnen niet door elkaar haalt!!!):
  1. Impressie = geluiden beluisteren
  2. Inhoud = beschrijven wat we hoorden
  3. Digitaal luik = geluiden opnemen
  4. Expressie = opgenomen geluiden gebruiken
  5. Beschouwen = wat je gemaakt hebt met de opgenomen geluiden, beluisteren en bespreken
Hieruit besluit ik dat ik de algemene lijn van Eef ongeveer begrijp, maar ik beschrijf de 'impressie' als luisteren en kijken en de 'inhoud' als het bespreken van wat je hebt gehoord of gezien. Dit in tegenstelling tot Eef die 'impressie' beschrijft als experimenteren en ontdekken en 'inhoud' als luisteren en kijken. Dit begrijp ik niet zo goed!

Wanneer ik verder haar blog bekijk zie ik dat, wanneer zij haar algemene lijn toepast op de lijn geluid en beeld dat zij komt ook gewoon komt tot de lijn die we allen al kennen, namelijk de lijn: van impressie, naar expressie en beschouwing.

Vanuit deze indrukken die ik opgedaan heb door het blog van Eef te bekijken, wil ik graag mijn eigen lijn opstellen.

Ik vertrek vanuit onderstaande lijn:


Toch begreep ik de algemene lijn van Eef nog altijd niet zo goed.

Vooraleer ik bovenstaande lijn kon verder uitwerken, vroegen we daarom aan mevrouw Mazarese extra hulp. Zo kwam ik samen met Daisy en Lieze tot onderstaande lijn. We baseerden ons hiervoor op de uitleg van mevrouw Mazarese en de activiteit met de geluidenkoffer.




 



donderdag 14 februari 2013

Coaching 1 in Heverlee

Deze eerste coaching in Heverlee, startten we met het bekijken van enkele blogs en activiteitenfiches van vorig jaar:
Hieruit onthoud ik vooral dat:
  • de focus op luisteren OF kijken ligt.
  • er een opbouwende lijn doorheen de activiteiten loopt.
  • je veel aandacht moet besteden aan het materiaal.
  • je je impulsen goed moet uitschrijven.
  • je een activiteit moet uitschrijven in verschillende stapjes.
  • wanneer het hoofddoel geluid is, mogen beeld en film hier ook bij gebruikt worden.
  • belangrijke bronnen nog zijn: Kleuters & Ik, jrg 28, nr 2 en 3
  • het belangrijk is dat we van het traditionele afstappen !!!

woensdag 13 februari 2013

Tweede workshop Aifoon

Tijdens deze tweede workshop Aifoon kwamen we zelf meer in actie.

Gedurende de eerste opdracht moesten we opnieuw een stukje film voorzien van geluid. Belangrijk hierbij was, dat je vertrok vanuit één kernwoord dat aangeeft waarover de film gaat en dat je de 'roomtone' niet over het hoofd zag. Met 'roomtone' bedoelen we het geluid dat de kamer waarin het verhaal zich afspeelt, heeft.

Dit was geen gemakkelijke opdracht, maar uiteindelijk is het ons gelukt. Om te beginnen hadden we het kernwoord 'mysterieus' vastgelegd. Daarna stelden we een lijst op met alle mogelijke geluiden die we nodig achtten in de film. Vervolgens koppelden we aan elk geluid een klankbron. Dit kon eender welk voorwerp zijn. Zo gebruikten we zelfs een mascara om een ploffend geluid te bekomen. Ook had ik van thuis voorwerpen zoals een handdoek meegebracht om een ventilator na te bootsen. Zoals we immers eerder al hadden geleerd, toont dit weer aan dat we met ontraditionele voorwerpen mooie geluiden kunnen maken. Uiteindelijk plaatsten we de geluiden bij het bewegende beeld in het programma Sony Vegas. Onze technieker van dienst was Sam. Dit verliep redelijk vlot, maar het was niet altijd gemakkelijk om op het juiste moment het juiste geluid te laten horen.

Na ongeveer twee uur werken, was ons filmpje af en mochten we het aan de ganse groep tonen. Ook bekeken we het filmpje van de andere groep. Na het bekijken van beide filmpjes, onthoud ik vooral dat je best zelf extra beelden maakt en geen bestaande beelden toevoegd en weer dat indirecte geluiden heel belangrijk zijn voor de sfeer van de film.

In de namiddag gingen we naar buiten met de hoofdtelefoons en de Portables Recorders. We gingen naar de parking van het school. Daar luisterden we gedurende 3 minuten naar geluiden uit de omgeving. Tijdens deze 3 minuten, hoorde ik vooral auto's en slechts enkele vogeltjes. Vroeger zou dit andersom zijn geweest.

Vervolgens namen we op de parking allemaal plaats op een verschillende ondergrond. Dan probeerden we allemaal tegelijk regen na te bootsen.

Wist je trouwens dat regen ervoor zorgt dat blinde mensen kunnen 'zien'? Wanneer regent valt op verschillende soorten materialen, vormen, veroorzaakt dat verschillende klanken en weten blinde mensen hoe een voorwerp  er ongeveer uitziet.

Terug in de klas, beluisterden we het resultaat. Nadien kregen we een filmfragment te zien, van hoe het beter kan. Door met een hele groep mensen met de vingers te knipperen, op de benen te slaan, te springen, ... kreeg je een veel realistischer en mooier effect.

Als laatste opdracht, kregen we een tekening. Deze tekening moesten we voorzien van geluid. Dit was geen gemakkelijke opdracht, maar het is ons toch goed gelukt. Opmerkelijk was hoe sterk de filmpjes van elke groep verschilden met elkaar.

Tenslotte bespraken we in groep de voorbije dagen en zochten we naar een vertaling van de activiteiten in de kleuterklas.

Ik vond deze beide workshops heel boeiend. We weten zeer veel over zowel stilstaand als bewegend beeld, maar geluid bleef tot nu toe altijd op de achtergrond.

Enkele activiteiten die we vanuit deze workshops meekregen en kunnen toepassen in de kleuterklas zijn:
  • het 'zen-moment' waarbij we luisterden naar de omgeving
  • de geluidenwandeling in duo, waarbij de leider de Portable Recorder richt en de volger met de ogen toe luistert
  • een prentenboek voorzien van geluiden, gemaakt op een ontraditionele manier. Bijvoorbeeld het geluid van een pepermolen, stellen voetstappen voor. Ook belangrijk hierbij is: Hoe kunnen we het verhaal nog spannender maken?
  • geluiden maken met het lichaam
  • een geluidenquiz, waarbij het belangrijk is dat de nadruk niet op het resultaat ligt, maar op de verbeelding van de kleuters
  • een trechterdiadeem maken om beter te kunnen luisteren
  • verschillende soorten brillen maken
  • schilderen op muziek
  • een schimmenspel op doek
  • een schilderij vertalen in geluiden
Uit dit laatste gesprek kan ik ook besluiten dat:
  • We moeten vertrekken vanuit het luisteren en kijken. Dit zijn de basisdoelen.
  • We hoeven niet met apparatuur te werken.
Daarnaast kregen we nog enkele belangrijke sites en software mee:

Belangrijke sites:
Belangrijke software:
  • VLC
  • Reaper



maandag 11 februari 2013

Eerste workshop Aifoon

Vandaag ben ik naar Heverlee gegaan voor mijn allereerste workshop Aifoon. Dit is een organisatie die zich vooral focust op het doel luisteren.

Tijdens deze workshop kregen we allerlei opdrachten.

De eerste opdracht bestond eruit een duo te vormen. Binnen dit duo moesten we twee taken verdelen, namelijk de taak van leider en de taak van volger. De leider kreeg een Portable Recorder, die geluiden kan versterken. De volger moest de ogen sluiten en kreeg een hoofdtelefoon op de oren.

Vervolgens wandelden we door de gangen van de school. De leider richtte de Portable Recorder in de richting van enkele geluiden, zoals het opengaan van een deur, een lopende kraan, gekraak van papier, ... De volger hield ondertussen de ogen toe om goed te kunnen luisteren.

Het eerste waaraan ik moest denken, na deze opdracht was het woord 'chaos'. Ik moest aan dit woord denken omdat ik tijdens de wandeling heel veel geluiden te horen kreeg en ik niet kon uitmaken wat wat was.

Na deze opdracht moesten we op zoveel mogelijk verschillende manieren geluid proberen te maken met één voorwerp dat je van thuis had meegebracht.

Voor deze opdracht had ik gekozen voor een zakje met papieren zakdoeken. Ik vond het niet gemakkelijk om met dit zakje verschillende manieren om geluid te maken, te bedenken.

Eenmaal iedereen een manier had gevonden, werd het geluid opgenomen. Daarna moesten we beschrijven wat we hoorden.

Ik vond het opmerkelijk, hoe ik bij het beluisteren van deze geluiden, de geluiden meteen associeerde met gekende klanken. Bijvoorbeeld, toen Berdien met haar lepels over elkaar wreef, moest ik meteen aan de klank, die hoeven van paarden op steen maken, denken. Ik vond dit zo opmerkelijk omdat je eigenlijk weet hoe de geluiden werden gemaakt, maar toch werd meteen je verbeelding aangesproken.

Dit werd nog eens extra beklemtoond, toen we moesten luisteren naar eerder opgenomen geluiden, dus geluiden waarvan we niet weten wat ze werkelijk zijn. Zo associeerde ik het geluid van een bruistablet Dafalgan in een glas met water, meteen met het bakken van eten in de friteuse.

Daarna gingen we weer per twee op pad voor de volgende opdracht. Het doel van deze opdracht was om één 'freestyle' geluid, een onherkenbaar geluid en één ander geluid, dat licht en ontspannend was, op te nemen.

Dit was geen gemakkelijke opdracht!  Dit omwille van twee moeilijkheden. De eerste moeilijkheid lag erin dat het nergens helemaal stil was en de tweede moeilijkheid had te maken met het vinden van een geluid dat bij ons gegeven gevoel paste. Uiteindelijk hadden we dergelijk geluid gevonden in het tikken op elkaar van bladeren van een haag, door de wind. Het gevoel dat we bij dit geluid bedoelde, werd nadien ook in de klas ervaren.Dus dit deel van onze opdracht was geslaagd. Ons 'freestyle' geluid was het geluid van een karretje dat over de stenen buiten werd gereden. Dit werd nadien in de klas als heel zwaar, dreigend ervaren, maar werd niet meteen herkend. Dus deze opdracht was ook gelukt.

Na de middagpauze kregen we een natuurdocumentaire te zien zonder geluid. In groep probeerden we vervolgens de natuurdocumentaire van geluid te voorzien. Uiteindelijk bekwamen we samen een mooi resultaat. Sommige geluiden vond ik heel goed gevonden, zoals het geluid van het opblazen van een ballon en het geluid van het toegaan van een ritssluiting voor de opgroeiende paddenstoelen. Ook het toevoegen van het geluid van wind en het geluid van brekende takjes door met parels over elkaar te wrijven, vond ik heel leuk! Zo zie je maar hoe je met alledaagse voorwerpen hele mooie geluiden kan maken die vaak mooier zijn dan het echte geluid en dat achtergrondgeluiden toch onmisbaar zijn bij een film. Met de achtergrondgeluiden is de film meteen een stuk interessanter.

Dan gingen we andersom te werk. We kregen geluiden van een film te horen en moesten beschrijven waaraan deze geluiden ons deden denken. Dit beklemtoonde meer dat geluid heel erg de sfeer van een film bepaald. Gewoon al door te luisteren, voelde je de spanning die de film wou tonen.

Tenslotte hadden we het terug over de geluiden die we zelf met een alledaags voorwerp hadden opgenomen. Ditmaal kregen we de geluiden opnieuw te horen en moesten we het geluid tekenen. Dit had de bedoeling er ons op te wijzen dat je geluid kan benaderen vanuit verschillende parameters. Deze parameters zijn de textuur van het geluid, de dynamiek van het geluid (of geluidsterkte), het ritme en de toonhoogte waarin het geluid voorkomt.

Daar ik vooral naar de textuur van mijn geluid luisterde, tekende ik vuurwerk. Anderen richtten zich meer op het ritme en trokken verschillende streepjes. Weer anderen luisterden dan weer naar de toonhoogte en tekenden een lijn van hoog naar laag.

Tussen dit alles door, kregen we ook enkele leuke weetjes mee. Wist je bijvoorbeeld dat ...
  • er een vogel bestaat, die elk geluid dat hij hoort, kan nabootsen. Zijn naam is de lyrebird. (zie volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=WeQjkQpeJwY)
  • er een experiment in de Verenigde Staten is geweest, waarbij een man een geluidsdichte kamer heeft gebouwd in een woestijn en dat de maximale duur dat een persoon in deze kamer kon blijven, amper drie kwartier is. Op dat moment begon hij al dingen te zien die er niet waren.
  • een scène uit Lord of the Rings waarbij een massa Orks spreken, opgenomen werd in een voetbalstadion en nadien werd gemanipuleerd. (zie volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=tmt-l7ugOh8)
Kortom, ik vond het een zeer leerrijke eerste workshop. Naast de voorgaande leuke weetjes, leerde ik vooral dat ...
  • je je met de ogen toe beter kan luisteren.
  • stilte heel belangrijk is bij het onderzoeken van geluid, maar dat complete stilte niet bestaat.
  • een geluid meteen je verbeelding aanspreekt.
  • een geluid een gevoel kan weergeven. Dit kan eender welk gevoel zijn.
  • geluiden bij een film nadien pas worden toegevoegd.
  • alledaagse voorwerpen manipuleren je mooiere geluiden kan opleveren dan de normale geluiden.
  • indirecte geluiden zorgen voor de sfeer van de film. Ze zorgen ervoor dat de kijker heel erg betrokken raakt bij de film, er als het ware helemaal in opgaat.
  • geluid kan benaderen vanuit 4 parameters, namelijk textuur, dynamiek, toonhoogte en ritme.
Ik kijk al uit naar de volgende workshop!







 

donderdag 7 februari 2013

Mijn stageplaats

Mijn stageplaats heb ik gevonden in Budingen. Gedurende 2 weken zal ik lesgeven in Vrije Basisschool 'De Bron' bij de 4-5-jarigen van juf Heidi.



Ik overliep samen met juf Heidi al volgende zaken:
  • stageperiode en de thema's:
    • 25/02 - 01/03: mijn lichaam
    • 04/03 - 08/03: sprookjes
    • 11/03 - 13/03: Krieltje, de olifant



  • reeds aanwezige apparatuur:
    • radio
    • computer
    • beamer
    • TV
    • DVD-speler
    • videorecorder
    • tuxpaint
  • mogelijkheden om een audiohoek uit te bouwen:
    • naast de onthaal- en boekenhoek
  • vaste momenten:
    • zijn reeds vastgelegd in een weekschema

woensdag 6 februari 2013

Enkele bruikbare bronnen

Enkele bruikbare bronnen die ik reeds gevonden heb zijn:

Internetbronnen:
Literaire bronnen:
  • DOBA & SOM onderwijsadviseurs, (/). Spelend rekenen met peuters en kleuters. Delubas
  • Wilmus, N. (1999-2000). Een film door en voor kleuters. Diest: Khleuven
  • Goegebuer, A. (2004). Audiovisuele vorming in het Vlaamse onderwijs. IAK - CANON CULTUURCEL
  • Bom, M., Callens, H., Van Den Branden, W., Westra, V. (1984). Werken met audiovisuele middelen.IO Instructieve Omroep.
  • Wauters, R., Van Hulle, J. (2006-2007). Audiovisueel onderwijs: de knop omdraaien. Audiovisuele onderwijsondersteuning voor de lerarenopleiding door CANON CULTUURCEL. CANON CULTUURCEL

maandag 4 februari 2013

Inhoud van het keuzetraject

Tijdens dit keuzetraject zal ik trachten een antwoord te zoeken op de volgende onderzoeksvragen:
  1. Hoe kan ik, samen met 4-5-jarigen kleuters, de wereld op een audiovisuele wijze verkennen?
  2. Welke effect heeft dit op de kleuters?
  3. Welk effect heeft dit op mij?